THE7 :: 7 is als je 12 bent

10 maart 2019
Ds. Dennis Mohn
1 Timotheüs 4:12-15, Handelingen 16:1-5
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Hier is één getuigenis dat we misschien vaker horen in de kerk: Jongeren zijn de kerk van morgen. Jongeren zijn de kerk van de toekomst. Ja en vooral Nee. Het klopt ergens niet helemaal.

1 Timotheüs 4:12-15 laat zien dat Timoteüs gewoon lekker jong en gedreven was. En het bijzondere is dat het blijkbaar juist zijn roeping was om vorderingen te maken. Paulus zegt dat het duidelijk moet zijn voor anderen dat je vooruitgang boekt. En het is niet alleen een roeping maar ook de natuur van zijn leeftijd. Jongeren willen vaak iets bereiken waarvan anderen denken dat het niet kan omdat ze al ‘ervaringen’ hebben. Ervaring zegt vaak ‘dit kan niet’ tegen de ander tot iemand komt en het doet.

Paulus wil Timoteüs bemoedigen. En Paulus moest schrijven dat Timoteüs niemand op hem neer moest laten kijken omdat er blijkbaar daadwerkelijk mensen waren die op hem neer keken.

In Handelingen 16:1-5 lezen we over de eerste ontmoeting van Paulus en Timoteüs. Het eerste wat we zien is dat Paulus hem wilde meenemen op reis. Je kan niet in de kerk zitten en zeggen “het is zo jammer dat er steeds minder jongeren zijn” als je zelf niet onderweg bent in je geloof. Verder was het ook een bemoediging om te zien hoe Paulus en Timoteüs samen optrokken. Wat als ons aantal leerlingen toeneemt simpelweg omdat we besluiten te investeren in iedereen die jonger is dan jij?

Paulus en Timoteüs: Samen waren zij goed nieuws! Samen zijn wij goed nieuws! Er is een generatie die het in haar natuur heeft, geroepen is, om vorderingen te maken. Deze jeugdige gedrevenheid kunnen we dan of dempen en onderdrukken met eigen faalervaringen of we kunnen de roeping begeleiden, de reis samen maken. De verschillen tussen generaties is niet onze grootste uitdaging of alleen een spanningsveld, maar het is het grootste voordeel van de kerk.

Waarom deed Paulus dat eigenlijk? Wat was zijn voorbeeld? Alles duidt erop dat de discipelen van Jezus tussen de leeftijd van 12 en 18 waren. Johannes was waarschijnlijk zelfs pas 8 jaar oud. Petrus was waarschijnlijk de enige die boven de 18 was. Jezus veranderde dus de wereld door jeugdwerk!

7 is als je 12 bent. Dat wil zeggen: Alle generaties zijn onderdeel van de kerk van nu. Alle generaties zijn de kracht van de kerk van nu en de toekomst. Alle generaties zijn geroepen om te laten zien dat het wezen, de engel, van onze gemeente een engel is die investeert in de Christus tussen ons. Want dit is ons getuigenis: Samen zijn we goed nieuws!

Vragen

  1. Herken je de gedachte dat ervaringen niet altijd behulpzaam zijn? Wat vind je van de uitspraak: “Dit kan niet tot iemand kwam en het deed”?
  2. Met wie wil je je het meeste identificeren en hoe krijgt dat vorm? Zijn we een Timoteüs die zich niet kan vinden in zijn bediening omdat er constant tegenstand is? Zijn we de mensen die deze tegenstand vormen? Of zijn we een Paulus die in jonge mensen investeert?
  3. Wat betekent het voor jou om samen met iemand op reis te gaan in het geloof? Hoe zou je dit concreet kunnen maken? Wie is een persoon (denk aan je kinderen, kleinkinderen, etc.) in wie je meer zou willen investeren?
  4. Maak een kort rondje en deel met elkaar hoe de preek heeft bijgedragen aan je verlangen om goed lief te hebben van God, naaste, en jezelf, omwille van de wereld.